Мярката беше наложена с цел ограничение разпространението на коронавируса

Русия се връща към нормалния живот след една седмица, обявена от властите за неработна в опит да се ограничи разпространението на коронавируса. През този период федерацията обаче регистрира нови рекордни стойности на заразяване и смъртност от COVID-19.

За трети пореден ден: Над 40 000 новозаразени с COVID-19 в Русия

В Москва и повечето руски градове бяха затворени кафеneтата и ресторантите, спортните центрове, салоните за красота и магазините за стоки не от първа необходимост. Повечето руски региони решиха да не продължават тези мерки и само 5 от общо 85 ги оставиха в сила за още около седмица.

В събота обаче Русия съобщи за нов денонощен рекорд по брой инфектирани - 41 335. В четвъртък, в разгара на неработната седмица, бе отбелязана и максимална смъртност сред болните - 1195 души. Днес властите информират за 39 400 нови случая и още 1190 починали през последните 24 часа. До момента Русия е регистрирала официално общо 8 834 495 случая на COVID-19 и 248 000 жертви на вируса.

Стартира неработната седмица в цяла Русия

Русия разполага с няколко ваксини собствена разработка, но според официалната статистика са имунизирани изцяло едва 34% от 144-милионното население на страната. Широко е разпространено недоверието към местните препарати, посочва АФП.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА