Страната се бори с нова вълна на COVID-19

В петък Съединените щати разрешиха поставянето на ваксината срещу COVID на Pfizer/BioNTech и Moderna на всички хора на възраст над 18 години, тъй като най-засегнатата страна в света навлиза в нова вълна на пандемията.

Досега бустерни дози можеха да получават хора с отслабен имунитет, хора над 65 години, хора с висок риск от тежко заболяване и хора с високорискови професии,припомня АФП.

Без подписване на информирано съгласие преди ваксинация срещу COVID-19

Новото решение "спомага за осигуряване на непрекъсната защита срещу COVID-19, включително сериозните последици, които могат да настъпят, като хоспитализация и смърт", се казва в изявлението на изпълняващата длъжността комисар на Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) Джанет Уудкок.

"Това разрешение за спешна употреба идва в критичен момент, тъй като навлизаме в зимните месеци и сме изправени пред нарастващия брой случаи на COVID-19 и хоспитализации в цялата страна", добави главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел.

Делта вариантът на коронавируса доминира изцяло у нас

FDA заяви, че основава решението си на данни за силен имунен отговор от стотици хора, на които са поставени двете ваксини.

Pfizer също така е провела клинично проучване с участието на 10 000 души на възраст над 16 години, което е установило, че бустерната доза е показала ефикасност срещу симптоматична инфекция от над 95% в сравнение с тези, които не са получили бустер.

Това проучване не е цитирано от FDA при вземането на решението, но въпреки това то може да показва, че ваксината на Pfizer действа най-добре като три дози - или че триседмичният интервал между първата и втората доза никога не е бил достатъчно дълъг, за да предизвика най-добрия имунен отговор.

И двете ваксини са достъпни за хората шест месеца след приключване на основната серия от ваксинации.

Решението за подсилване идва в момент, когато случаите бързо нарастват в национален мащаб, достигайки средно 88 000 нови инфекции на ден, докато страната навлиза в петата вълна, според последните данни.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС