За това съобщи ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин

Русия е постигнала споразумение за изследване на планетата Венера в съвместна мисия със САЩ, предаде ДПА, позовавайки се на ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин.

"Споразумяхме се с американците за съвместна мисия до Венера. Заедно ще ни е по-лесно да приемем предизвикателството както от икономическа, така и от техническа гледна точка", каза Рогозин в интервю в събота вечер.

"Подобни проблеми се решават по-лесно, като се използват обединените таланти на нашите учени", допълни ръководителят на Роскосмос, без да посочи график за съвместната мисия с НАСА.

Сондата "Бепи Коломбо" засне Венера (ВИДЕО+СНИМКИ)

Венера, най-близкият планетарен съсед на Земята, е подобна по размер на нашата планета, но повърхността й е обвита в гъст облак и поради катастрофалния парников ефект температурата на повърхността е няколкостотин градуса Целзий.

Русия първоначално оповести мисия до Венера миналата година, като предварителните дати за старта й са между 2027 и 2029 г. Наскоро ОАЕ също обявиха намерението си да изследват планетата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА