Те обичат рекордите и неведнъж са успявали да удивят всички.

Обединените арабски емирства обичат рекордите и неведнъж са успявали да удивят всички. В Дубай се издига най-високата сграда в цял свят, държавната авиокомпания Emirates е сред най-големите в света, а ОАЕ бяха и първата арабска държава със собствена космическа мисия. За малката страна от Залива няма проект или идея, които да изглеждат прекалено амбициозни, пише Deutsche Welle.

Защо ОАЕ не обичат Катар?

Причините за това са няколко. От една страна - споровете с Катар. В продължение на три години Емиратите, заедно със Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет блокираха съседен Катар с търговски санкции и затворени граници. Те обвиняваха Катар, че поддържа прекалено близки отношения с изконния враг Иран. Вече от години ОАЕ се състезават със съседното емирство за това коя държава има по-големи летища, по-голям добив на суровини и по-голям брой спортни събития.

Зрелищна церемония в Дубай по случай обединението на ОАЕ (ВИДЕО)

„Катар направи голям удар с домакинството на Световното първенство по футбол, което ще се състои през идната година”, казва Гидо Щайнберг, експерт по исляма от германската фондация „Наука и политика”. „Емиратите от години вече се опитват да догонят този успех и търсят събитие, което да е толкова значимо, че да затъмни интереса към Катар, като го прехвърли към Дубай и Абу Даби”, добавя експертът.

Емиратите предпочитат да си сътрудничат с други авторитарни режими в региона. Отговорен за тази политика е предимно Мохамед бин Зайед - престолонаследник на най-голямото и най-богато емирство Абу Даби, както и заместник главнокомандващ на въоръжените му сили.

15-метрови скулптури впечатляват на "Експо 2020" в Дубай

Бин Зайед е и ментор на младия саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман. Това сътрудничество се видя например в съвместната им война срещу поддържаните от Иран хути в Йемен. В средата на 2019 ОАЕ се изтеглиха почти изцяло от Йемен, защото стана очевидно, че тази война не може да бъде спечелена. Те обаче продължават да подкрепят сепаратистите в южната част на страната, защото искат да контролират морските пътища от Аденския залив към Червено море.

Критиките са нежелани

Критиките към експанзивната външна политика и ръководството на Емиратите са нежелани. „Мохамед бин Зайед засили авторитаризма в страната, свободите на политическата опозиция се стесниха до крайност през последните години, различното политическо мнение е абсолютно нежелано”, казва Гидо Щайнберг. Ограничена беше и медийната свобода. В последната класация ОАЕ се намират на 131-во място от общо 180 страни. И докато журналистите биват преследвани, а опозиционерите притискани до стената, политическото ръководство на ОАЕ привлича инфлуенсъри от цял свят, които да рекламират красотите на страната - морето, плажовете, партитата. За чужденците, които откликнат на тази покана, има финансови облаги, но пък те трябва да спазват строги правила - разрешени са само положителни отзиви.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: Deutsche Welle