Близо 50 хиляди работодатели ще наемат нов персонал

Българският бизнес ще има нужда от близо 194 хиляди работници и специалисти през 2022 г. Данните са на Агенцията по заетостта. Нов персонал ще наемат близо 50 хиляди работодатели, което е с около 15 на сто по-малко спрямо миналата година.

Според проучването около 44 хил. ще бъдат обявите за работа за висшисти като лекари, учители и IT специалисти. Почти толкова ще бъдат и обявите за неквалифициран персонал.

Над 35 000 безработни младежи започнаха работа през 2021 г.

„Компании, които не бяха директно засегнати, подхождат много по-прагматично и плахо, тъй като за пореден път им се показа, че няма как да следват някаква пазарна логика, а просто трябва да изчакат следващото решение от правителството”, каза Валентин Кръстев, който е управител на компания за човешки ресурси.

„Усеща се огромен глад от бизнеса да се развива и работодателите имат нужда от съвсем леко отпускане, каквото се случи на няколко пъти през тези две години”, коментира той.

Близо 40% от работещите хоум офис биха напуснали, ако им се наложи да се върнат присъствено

„Има огромно търсене в областите на производството. Достатъчно много производители останаха в България в последните години и те изпитват глад за работна ръка като са готови да приемат хора и от много различни сфери”, добави Кръстев.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.