Това съобщи проф. Христо Пимпирев

Рано сутринта днес, с полет през Амстердам за Сантяго де Чили и Пунта Аренас, замина втората и последна група - от 11 души, български антарктици, съобщи проф. Христо Пимпирев - ръководител на 30-та Българска антарктическа експедиция.

В състава на групата преобладават учените, които ще работят по седем научни проекта от Националната програма за полярни изследвания, финансирани от Министерство на образованието и науката. Това са двама медици - доц. д-р Развигор Дърленски и д-р Нейко Нейков, един сеизмолог - гл.ас. д-р Гергана Георгиева, двама геолози - гл.ас. д-р Стефан Велев и д-р Стефан Методиев, и биолозите Светослав Димов и Весела Евтимова.

Проф. Пимпирев разказва историята на пингвина Гошо в книга за деца (СНИМКА)

Лекар на групата е д-р Елена Иванова, а в логистичния състав са включени Елка Василева- готвач и провизионист, Емил Иванов - моторни лодки, и Милчо Дундаков - механик.

Очаква се те да пристигнат на Българската полярна база "Св.Кл. Охридски" през последната седмица на януари, след задължителна 10-дневна карантина в Пунта Аренас, наложена поради ограниченията във връзка с пандемията, с полет, нает от португалската полярна програма и испанския научно-изследователски кораб "Есперидес".

На 20 януари от базата си тръгва основната строителна група, която се очаква да бъде в България в края на месеца. Строителната програма от първата част на експедицията се забави с 20 дни, поради принудително изчакване на чилийски кораб в уругвайската база "Артигас", но в момента работата по строежа на новата научна лаборатория върви с екстремни темпове.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА