Вижте какво още каза журналистът в студиото на „Здравей, България"

Президентът Румен Радев проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник. Темата беше "Интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз. Роля на Република България за стабилизиране и асоцииране на Северна Македония". След нея стана ясно, че позицията на София остава непроменена - подкрепяме интеграцията на Скопие, но при зачитане на българския национален интерес.

Радев: 4 години след подписването на договора РС Македония не направи необходимото

„Намирам нюанси в позицията ни за Северна Македония. Не съм съгласен с прибързаните изводи, че това е удар срещу Кирил Петков. Като изключим срока от 6 месеца, който премиерът постави, той получава зелена светлина за петте работни групи. От тази гледна точка има симбиоза, а не противопоставяне между президента и Кирил Петков”, коментира журналистът Асен Агов.

„В изказването си вчера президентът Радев каза „нов подход към отношенията със Северна Македония, без да се правят отстъпки относно българите в Северна Македония”. Това е нещо, което е много важно. Вчерашният Съвет дава изходна позиция за осъществяване на този нов подход”, каза още той.

Продължава заседанието на КСНС при Радев

„Когато Петков отиде в Скопие с Ковачевски той трябва да установи добри лични отношения. Това е много важно”, смята Агов.

По думите му ако не се намери смирение, което е предпоставка за помирението, въпросът между двете страни никога няма да бъде решен. „Така ЕС ще приеме една негативна енергия, която със сигурност не му е необходима в момента”, добави журналистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.