За да бъде избрана за председател на ВКС, е необходимо високо мнозинство от 17 гласа

Три дни преди ключовия избор за председател на Върховния касационен съд 81 върховни съдии потвърдиха подкрепата си за единствената номинация на издигнатата от самите тях Галина Захарова. Според магистратите,  тя притежава необходимите качества да отстоява независимостта на съда и на съдебната власт. 

Висшият съдебен съвет ще избере председател на Върховния касационен съд на 14 януари в непълен състав. В момента той се състои от 22 -ма члена, а за да има избор за един от тримата големи в съдебната власт, трябва да гласуват най-малко 17 съдебни кадровици. Според правосъдния министър Надежда Йорданова, непопълненият състав на Съвета не може да е оправдание за провал на избора.

Местят избора за председател на ВКС в друга сграда

"Очаквам да има един задълбочен дебат с ясни, конкретни аргументи относно качествата на кандидата, а не процедурни хватки. Това е тест доколко Висшият съдебен съвет е способен да изпълнява своите функции отговорно и в интерес на обществото с висок професионализъм" - каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Както своите предшественици, служебните правосъдни министри Янаки Стоилов и Иван Демеджиев, Йорданова даде висока оценка на качествата на съдя Захарова. Според нея това, че тя е единствена номинация не е проблем, защото важни са нейните професионални и нравствени качества.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 

 

Източник: БНР