„Няма намалени пенсии", твърди Георги Гьоков

Всички пенсионери ще бъдат компенсирани и няма да получават по-малко пари от миналата година, увери социалният министър Георги Гьоков.  Според него, добавките и пенсиите трябва да се изплащат по отделни ведомости, за да не се стига до объркване. И обясни, че в момента пенсионерите ще получават два вида компенсации – 60 лева - COVID добавка и 75 лева -  компенсация за ваксинираните с две дози. Няма намаляване на пенсии, а до объркването се стигнало след промяната в размера на COVID добавката от 120 на 60 лева, категоричен е социалния министър. От там дошла и разликата.

“За по-голямата група от пенсионери тя е минимална - от порядъка между 10 стотинки и 10 лева, така има по-сериозни”, заяви социалният министър Геoрги Гьоков.

“314, 50 лева плюс 60 лева, които са COVID добавките правят 374.50. Досега тези хора са взимали 255 лева плюс 120 лева и това прави 375. Намалението или ощетяването, както се казва, от общия сбор е 50 стотинки”, посочи Ивайло Иванов – директор на НОИ.

Експерт: COVID добавката трябва да се дава само на нуждаещите се, а не на всички

Затова всички пенсионери ще бъдат компенсирани. А държавата била готова с финансовия ресурс за това.„За мен по-радостното е в момента и за всички пенсионери, разбира се, че има решение на въпроса и финансово и фактически нормативно, което да изравни пенсиите плюс добавките на пенсионерите през месеците януари, февруари до юни и декемврийските плащания”, заяви Иванов.

Според социалния министър идеята добавките за пенсионерите да се изплащат не от НОИ, а от Агенцията за социално подпомагане би довело до известни затруднения. „Агенцията за социално подпомагане предоставя тези помощи при определени условия и при подаване на документи. Нали си представяте как 2 милиона и 100 пенсионери се редят на опашка, за да подават заявление. Това е свързано разбира се, с нормативни промени и няма проблем да бъдат прехвърляни там плащанията, но аз определено смятам, че нямаме време за това”, категоричен е министър Гьоков.  

Кога пенсионерите ще получават добавката за ваксиниране

Според бившият социален министър Иван Нейков обаче,проблемът с разликите в пенсиите е заради смесването на две системи – социална и осигурителна. И смята, че ковид добавките не са справедливи.”Защо трябва да дадеш на един човек, който едвам свързва двата края с 370 лева сега да му дадеш 120 лева и на това дето е с 1500 лева пенсия и на него 120 лева. Защо? Това не е справедливо, спрямо истински нуждаещите се”, твърди Иван Нейков.

„Може би законодателя в лицето на НС трябва да мисли по тези въпроси, когато приема тези подпомагания, на когото и да било”, посочи социалният министър.

А допълнителните 75 лева за две дози ваксини ще започне да се изплаща още от 1-ви февруари, уточниха от НОИ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.