Журналистът Владимир Йончев пък смята, че "положението вече е неудържимо"

"От миналата година чуваме призиви за оставка на главния прокурор. Въпросът е защо е толкова трудно хората на отговорни постове да се оттеглят достойно. Позитивен знак е оставката на Цацаров, макар че той беше притиснат до стената. Всички се чудят как да се отърват от Гешев, той спира реформите в правосъдието". Това каза в ефира на "Твоят ден" културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

По думите му е възможно обвинител номер 1 да подаде оставка, но е много трудно. "Борисов също можеше да го направи, да запази достойнството си. Нинова също... Но всички се хващат за столовете си и с ужас гледат на края на своята кариера", заяви той. И попита защо Прокуратурата трябва да е независима от изпълнителната власт. "Съдът да бъде независим, но прокуратурата как да бъде? Не разбирам това", сподели той. И изрази съмнение, че може Гешев да бъде подведен под отговорност за някои дела. А ГЕРБ може и да подкрепи оставката му, нов сичко зависело от това "колко се страхуват от разкрития".

Управляващите поискаха оставката на главния прокурор. Гешев: Това е кризисен PR

Журналистът Владимир Йончев от своя страна коментира, че нещата вървят към оставката на Гешев, защото "положението е неудържимо". "Цялото обществено напрежение беше центрирано около главния прокурор. Естественият завършен на нещата е оставката му", посочи той. И допълни, че проблемът е по-голям от личността на Гешев.

"Не е особено успокояващо да има по-голяма фигура, която да го разследва. Правомощията на главния прокурор се променят с един закон, който досега не съм чул да се коментира. Основният проблем на Прокуратурата е нейната йерархичност, а всички прокурори трябва да равни", каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.