По думите им до ситуацията се стига след писмо до БСП

Уволнения във вестник „Дума”. Двама емблематични журналисти Велиана Христова и Велислава Дърева вече не са част от изданието. По думите им до ситуацията се стига след писмо, изпратено до БСП в отговор на критики на Корнелия Нинова към работата на журналистите в медията.

След близо 40 години работа в „Дума”, преди дни Христова разбира, че думите ѝ на страниците на изданието вече не са от значение.

„Дойдоха Вяра Емилова и Атанас Зафиров и ми съобщиха, че от вчера сутринта не съм на работа. Аз не съм уволнена, аз съм изритана от вестника”, смята тя.

По думите ѝ причината за уволнението е писмо, което 30 души от редакцията изпращат до Националния съвет на БСП след пленум на левицата през декември. В него те опровергават твърдения на Корнелия Нинова.

„На последния присъствен пленум Нинова става и започва да говори каква е ситуацията в „Дума”. И ни изкарват престъпници. Не са стъпвали в редакцията, но пари са взимали. Това е по време на COVID мерките, когато всички редакции работеха онлайн”, добави Христова.

Тази сутрин и друго знаково перо на „Дума” и критик на Корнелия Нинова разбира, че вече не е  част от вестника. Името на Велислава Дърева не присъства в карето на последната му страница. Никой не ѝ дава обяснение защо.

„Корнелия Нинова действа като ликвидатор, тя е специалист по ликвидациите и приватизациите. Само че ние не сме „Техно Импекс”, посочи Дърева.

От БСП днес отказаха коментар, но в позиция от вчера заявяват, че нито един човек от в. „Дума” не е уволнен. Според тях Велиана Христова не работила на трудов договор, а на авторски със срок от три месеца, който е изтекъл още в края на 2020 г. От партията допълват, че вестникът е отворен да публикува нейни статии. 

„Никой от нас не се е интересувал от тези договори. Аз съм на авторски договор и сега партията ще спести 180 лв. на месец”, обясни Дърева.

В подкрепа на емблематичните лица от „Дума” с позиция излязоха от Съюза на българските журналисти. „Това е удар по редакцията, удар по вестника и удар за всички нас, за читателите”, коментира председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

Българските евродепутати-социалисти обявиха в позиция, че досега никое ръководство на БСП не е посягало на редакционната свобода на журналистите в левия вестник.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.