Празникът се организира за 18 година

18-ото издание на големия кукерски фестивал в Симитли се провежда днес. Стотици групи от цялата страна дефилираха на стадиона в града, който е известен и като древната земя на Кукерите.

Участие взеха и фолклорни школи. Събитието се провежда при засилени противоепдемични мерки, а от всички участници се изисква зелен сертификат.

За честта на рода и в името на традицията стотици мъже, жени и деца облякоха кожите. 

„Ние го носим цялата година, само за тоя ден – да се направим, да дойдем тук, да уважим традицията, най-вече. На фона на този COVID, който ни спъваше две години, днес най-хубавият фестивал се осъществи”, споделят участниците.

Сред най-атрактивните участници беше групата от кюстендилското село Пиперков чифлик.

„Около 70 човека сме, за първи път идваме на този фестивал и се надяваме да го побъркаме направо”, разказват те.

Групите пресъздаваха различни обичаи, в които неизменно участват младоженци, свещеник и мечка. Не липсваха обаче и нетрадиционни сюжети.

 

 

„Ами решихме да бъде малко по-различно – даже си нарисувахме и брада, за да изглеждаме като истински шейх. Само няма пачката в джоба като на шейх”, шеговито разказва един от участниците.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.