Цените на горивата отново тръгнаха нагоре

Цените на горивата отново тръгнаха нагоре от началото на годината. Поне до края на януари бензинът и дизелът ще продължават да покъпват, а цената на метана е с рекорден ръст през последните месеци. Поскъпването се очаква сериозно да засегне както шофьорите, така и превозвачите. Бизнесът вече даде заявка за по-скъпи билети за обществения превоз през тази година.

За последната година най-масовите горива са поскъпнали с над 30%. Така за литър в момента плащаме по около 60 стотинки повече от преди година. Най-сериозен обаче е ръстът при метанът - над два пъти. Ако преди година шофьори и превозвачи са зареждали за 2.90 лв., то сега в отделните части на страната плащат между 2.40 и 3.70.

Най-масовият бензин - А95, е поскъпнал средно с 32%, а дизелът - с 35 на сто. От бранша определят цените в момента като стабилни, но отчитат нов ръст при суровия петрол на международните пазари в първите дни на януари.

„През последните дни има известно повишение на курса на суровия петрол – той надмина 84 долара за барел. Засега не вярвам това да се отрази на цените на бензиноколонките, но ако тенденцията продължи нагоре, е възможно да има леко поскъпване. Поне към настоящия момент не виждам някакви фактори, които да качат цената на бензина и дизела до 3 лв., освен ако не се случи нещо извънредно на международните пазари”, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Само за година разходите за всеки литър гориво, който Иван Александров сипва на колонката, са се повишили с над 60 стотинки. Пресмята, че ако миналата зима е пълнил догоре резервоара с дизел за 80 лв., сега са му нужни минимум 140.

„Безбожни са цените, карам на дизел. Всяка седмица идвам до София – по 1000 лева давам на месец; с 300 лв. нагоре”, обясни шофьорът Иван Александров.

Още по-сериозен е ударът за шофьорите, които карат на газ. Там ръстът за една година е над 50 % - при пропан-бутана и над 120 % - при метана.

„Всички виждаме какво се случва на международните пазари на природен газ – няма как това да не се отрази и на природния газ, който се използва като моторно гориво”, каза Светослав Бенчев.

Новите цени при горивата усещат както шофьорите, така и превозвачите. Всеки ръст на колонката, е нов разход за автобусните фирми, които използват предимно метан при градските и крайградските курсове. Затова и браншът иска нови помощи от държавата, с които да компенсира разходите. И вече е изпратил писмо с искане за среща до транспортния министър. В противен случай – ударът ще е върху пътниците – както в цената на билета, така и в качеството на услугата, предупреждават превозвачите.

„В момента сме свидетели на това как много от колегите се отказват да извършват превозите – съответно намаляват курсовете в отделни направления”, коментира Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Ръста в цените на метана таксиметровите шофьори в София вече веднъж отразиха в цената на превоза. И от началото на година столичани бяха изненадани с 30 % по-скъпи курсове. Според бранша обаче и тези по-високи тарифи не могат да компенсират продължаващото поскъпване на метана.

„В началото на 2021 г. метанът варираше между 2.15-2.25 лв. – към края на годината вече е 2.50-2.60 – към момента вече прескача и 3 лв. – това е почти 200 %.”, уточни Спас Атанасов от Браншовата камара на таксиметровите водачи.

Рекордният ръст в цената на тока пък вече е сериозен удар върху крайната цена на превоза с влак.

 В отговор до NOVA от БДЖ съобщиха, че само през втората половина на м.г. разходите на железниците са скочили с 18 млн. лв. заради поскъпването на електроенергията. Въпреки разчетите – засега не се предвижда поскъпване на билетите за влак. Ръстът при горивата вече се усеща и при товарните превози – на различни стоки и пратки. Затова и през последния месец превозът на товари вече е поскъпнал с 10 %. Но бизнесът не изключва и нов ръст, ако цените на горивата продължат да вървят нагоре.

 

 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: Снимка: iStock