Според нея единственият начин Гешев да подаде оставка е тези, които са го избрали, да му кажат да го направи

"Промяната в антикорупционната сфера ще дойде с разкрития от Цацаров. Започва промяна в съдебната система, но тя ще е мъчителна. Няма да бъде и без съпротива. Единственият начин Гешев да подаде оставка е тези, които са го избрали, да му кажат да го направи". Това заяви в ефира на "Твоят ден" журналистът Силвия Великова.

По думите й смяната на Гешев ще е много трудна, макар и Захарова да е отявлен критик на статуквото в системата. "Цацаров няма да се даде лесно. Важно е дали службите действат по доказателства или конюктура и дали той може да изпълнява задълженията без допуск до класифицирана информация. Така процедурата по смяната му може да се забърза. Министър Йорданова ще има самостоятелна, силна позиция", смята тя. 

Относно възможните наследници на Цацаров журналистът каза, че по изискванията ще си проличи дали ще се избира конкретна личност или началник на орган, който да върши работа.

Управляващите обсъждат законодателни промени

Великова подкрепи конституционните промени за фигурата на главния прокурор и посочи, че това ще ограничи злоупотребите. "Това обаче е свързано със смяната на Гешев. При Цацаров, във втората част на мандата му, пролича залитане към властта. Той е много силен и добре подготвен. При Гешев има полицейски нюанс - пример е присъствието му на акции. Мисля, че няма да си тръгне сам", сподели журналистът. И подчерта, че очаква да се видят текстове, които да инициират промяната в съдебната система, тъй като до момента се говори само за намерения. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.