Събитието се завръща след едногодишно прекъсване

Един от най-авторитетните и престижни международни форуми за съвременно изкуство -Венецианското биенале се завръща след едногодишно прекъсване заради пандемията.  Страната ни отново ще вземе участие в него с проекта на куратора Ирина Баткова и автора Михаил Михайлов.

Биенале за съвременно изкуство във Флоренция с българско участие

„Тази година журито избораше сред 17 проекта, като единодушно се спря на този на Ирина и Михаил. Изборът обаче не беше лесен. Качествата, които правят  едно изкуство отличително са много. Техният проект впечатли със задълбочения поглед, който имат върху работата си. Изследват въпроси от нашето ежедневие, но и такива в глобален мащаб”, обясни кураторът Боряна Вълчанова.

Михаил Михайлов споделя, че проектът е изготвен за изключително кратко време, а процесът е бил интензивен.

„Основните въпроси, които си задавам в моето творчество е „кой съм аз”, „кои сме ние” и „как сме свързани”. В проекта си задавам стойност на нещо, което по принцип няма такава”, споделя той.

Авторът е категоричен, че изкуството е тук не за да дава отговори на важни въпроси, а за да поставя такива и да предизвиква мислене у публиката.

Събитието ще бъде открито на 25 април като ще продължи до 25 ноември. Отличителната награда на биеналето е „Златен лъв”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.