"Голям проблем са отсъстващите учители", смята синдикалистът

Една седмица почивка за учениците. Към момента COVID статистиската в образованието у нас е следната: 3,6% от учителите са карантинирани, 2,3% от непедагогическия персонал също и 2,58% от учениците също са под карантина.

Как ще продължи обучението на децата и кои са най-правилните стратегии и подход?

"Добре ще дойде по-дългата междусрочна ваканция. Въпросът е какво ще се прави след това. На първо място трябва да се следи колко са отсъстващите учители и да се прецени може ли да се провежда нормален учебен процес, тогава да се взимат мерки. Подходът трябва да е индивидуален за всяко училище. Един директор трябва да има възможност сам да прецени и да вземе решение за учебното си заведение", това каза в "Социална мрежа" д-р Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Според него отсъстващите учители са голям проблем, защото много трудно става организацията, те постоянно заместват колегите си и вече се твърде уморени.

"Онлайн обучението има плюсове и минуси, но в началато на прилагането му нямахме друг избор. Нашите препоръки са винаги училищата да се затварят последни", изрази мнението си синдикалистът.

Юлиян Петров смята също, че е добра продължаващата политика на увеличаване възнагражденията на учителите с цел да се задържат качествените педагози и да се привлекат по-млади хора в образованието.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.