Със законопроекта се удължава действието на плащания, размери и квоти, които остават на нивата от 2021 г.

Минималната пенсия от 370 лв. и редица социални плащания се запазват до 31 март. Това става, след като депутатите приеха на второ четене разпоредбите от законопроекта за удължаване на срока на прилагане на стария бюджет. Удължаването се налага, тъй като бюджетът за тази година не е готов все още, а бюджетната година по закон започна от 1 януари.

Продължава се действието на плащания, размери и квоти, които се запазват на нивата от 2021 г.

Депутатите обсъждат удължаване на Бюджет 2021

До 31 март 2022 г. се прилагат минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица (650 лв.), минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители (420 лв.), максималният месечен размер на осигурителния доход (3000 лв.).

До тази дата се запазват още минималният размер на пенсията - 370 лв., дневният минимален размер на обезщетението за безработица - 12.00 лв. и дневният максимален размер на обезщетението за безработица - 74.29 лв.

Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст също се запазва в размер на 650 лв., а еднократната помощ от Кодекса за социално осигуряване при смърт на осигурено лице - в размер на 540 лв.

БЮДЖЕТ 2022: 93 млн. лв. за безплатни детски градини и ясли, 250 млн. за доболнична помощ

Депутатите решиха още до 31 март 2022 г. да не се заплаща такса за ползвана асистентска подкрепа. Таксата за ползване на услуга, заплатена в период от 1 януари 2022 г. до обнародването на този закон, се възстановява служебно.

Народните представители одобриха и предложението на омбудсмана COVID добавките за пенсионерите да са несеквестируеми. 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.