Необходимо е създаването на кризисни центрове във всеки областен град, добави той

Няма ясна посока и цел за справяне с домашното насилие. Това каза в ефира на „Твоят ден” Д-р Георги Милков, от сдружение „Център за съзидателно правосъдие”. По думите му има няколко основни проблема, върху които трябва да се акцентира при обсъждането на промените в закона за домашното насилие.

„Няма ясна статистика за арзмера на социалния феномен. Не е ясно колко са жертвите и насилиницте. МВР и Министерството на труда и социалната политика признават, че не прилагат правната рамка. Липсва и координация между институциите. Няма и национална организация по темата”, обясни той.

Депутати и експерти обсъдиха промени в Закона за защита от домашно насилие

Милков добави, че има конкретни действия, които могат да се предприемат от изпълнителната власт.

„Премиерът би могъл веднага да назначи координатор, който да взаимодейства с институциите. Трябва да се създадат и 28 кризисни центъра, във всеки областен град по един. Важно е да се проверят и всички 155 полицейски управления как обработват постъпилите жалби”, допълни той.

Средствата, които се отделят за превенция на домашното насилие са твърде малко, каза още Георги Милков.

„Помощта за миналата година е в размер на 450 хиляди лева. Средствата се насочват основно към неправителствения сектор. Важно е жертвите на насилие да се насочват към подходящи програми за подкрепа, но и да се работи с насилниците”, обясни той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.