Вижте съветите на експертите

Утре се очаква да бъде най-студената сутрин за тази зима. На места в Западна България температурите ще паднат до минус 12- минус 14 градуса. Енергийните дружества вече регистрират пикови стойности в потреблението на ток и газ в мразовитите дни. От EVN отчитат 10% ръст на потреблението за Югоизточна България през уикенда. Това е спрямо предишната седмица. Данните на „Овергаз” показват, че потреблението на газ през изминалите 11 дни за битови и стопански потребители е скочило с 35 процента, спрямо началото на месеца.

Най- сериозен товар към мрежата се очаква именно в следващите два дни.  Температурите ще останат под нулата дори през деня. Това потребление обаче се съчетава и с рекордните цени, по които плащаме сметките за ток, парно и газ. Възможно ли е без да стоим на студено, да контролираме и регулираме сметките си - отговорът потърси Михаела Карабельова.

Данаилов: Ще изплатим близо 2 млрд. лв. компенсации заради високите сметки за ток

Всеки месец  Маринка Тръвнева посреща със заеми. В най-мразовитите зимни дни 71-годишната жена разчита само на печка на дърва и спестява с минимално потребление на ток. „Включено е само осветлението и помпа на ток за водата”, казва тя.

В същото време с понижението на температурите неминуемо потреблението скача. Как обаче да пестим от сметките? Според експерти, ключът за пестене е в добрите електроуреди и начинът им за използване.

„Не трябва отоплителният уред да се прегражда с някакви завеси или мебели и т.н., за да може топлината да бъде равномерно разпространена”, казва Крум Косев от EVN.

„Съветваме при напускане на жилището отоплителните тела да не се изключват напълно, защото по този начин изстиват стените и след това е необходимо по-голямо количество енергия отново за затопляне на жилището”, добавя той.

Още общини въвеждат режим на уличното осветление

Пренебрежим за повечето хора консуматор на ток се оказва зарядното за телефон. „Масова практика е зарядните да се оставят в контактите. Проучванията показват, че макар и минимално това също води до повишаване на потреблението”, отчита експертът.

Въпреки високите цени, потреблението на газ също в скочило от началото на месеца досега. За битовите потребители добрата инсталация е гаранция за по-малка сметка. „Най-ефективният метод за пестене на енергия е използването на програматор от страна на клиентите. Чрез настройката на правилна програма можете да икономисате между 5 и 10 процента”, казва Владислав Корчев.

Прости правила за пестене имат и от топлинно разпределителните дружества. „Когато решим да проветряваме, първото нещо е да затворим винтила на нула или на звезда. Да отворим, за да проветряваме било то за 5 или 10 минути, затваряме и тогава отново поставяме терморегулатора на желаната от нас температура”, коментира Георги Русев.

Изненадващо, излишен разход на енергия правим и когато радиаторите се използват за сушене на дрехи. „По този начин ние също спираме излъчването на топлина директно към помещението и в крайна сметка ние няма да усетим комфорта, но разходите, които ще платим накрая ще се отразят в нашата сметка”, посочва експертът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.