Харалан Александров и д-р Велислава Донкина анализираха избора на преценям, антиваксър и изчегъртвам

"Не виждам лидерство в момента - първо трябва да се удържи тревогата на хората и да им придаде интерпретация и обяснение, с което да продължим да живеем като общност. През последната година овластихме хора, които целенасочено, страстно и с наслада работеха за разрушението. Очаквах, че думата на годината ще бъде промяната, но трите думи - преценям, антиваксър и изчегъртвам, описват съдържанието й". Това заяви Харалан Александров - социален антрополог, за "Твоят ден".

Според д-р Велислава Донкина - клиничен психолог - думите на годината крайни, изразяват дистрес. "Да не забравяме, че думата преценям не съществува. Изчегъртвам е много агресивна дума, а антиваксър показва, че обществото показва криза на биологичната революция. Трудно се справяме с това предизвикателство", посочи тя. Според нея инвестицията в грижа, да се научим да бъдем заедно и да имаме обществена отговорност, да синтензираме, а не да дезинтенгрираме, са част от начините за подобряване на ситуацията.

Анкета определи думите на годината у нас

"Културата, че всичко, идващо отвън е плашещо, е провинциална. Човек трябва да го премисли и да има различно отношение", смята д-р Донкина. 

Според Харалан Александров думите показват емоционален регрес. "Винаги търсим враг, който да разрушим, винаги сме анти. Има много ниска степен на доверие към всяко рационално предложение за управление, това извиква разрушителен тип лидерство", смята той. И допълни, че сме напуснали манията и влязохме в депресия. "Въпросът е дали можем да изравним тези пикове и да се опитаме да стабилизираме преживяванията си", каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.