Трябва да сме изключително решителни, заяви лидерът на ГЕРБ

„Трябва да сме изключително решителни. Ако управляващите имат кураж и воля, ще подкрепим всяко решение, което гарантира нашата отбранителна сигурност. Това не значи да изпращаш войски, а съгласно плановете на щабовете на НАТО, да изпълним нашите съюзнически договорености. И по никакъв начин да не дадем шанс България да се третира като страна, която се колебае. Трябва да бъдем максимално решителни”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред членове на партията.

„Тук не става въпрос за нашите отношения с Русия”, уточни Борисов. „Дни наред чакам външният министър да има активна дипломатическа дейност, а тя дори не отива на Съвета на външните министри и изпраща заместник. В момента България е една от държавите, които ще са най-тежко застрашени, ако се стигне до локален конфликт и санкции срещу Русия”, заяви още лидерът на ГЕРБ. Той подчерта, че България е с най-развития туризъм на Черно море и попита дали ЕК е запозната какво ще загубим и има ли компенсаторни механизми.

Относно доставките на газ, Борисов обвини енергийния министър в „некомпетентност”.

„Една от тактиките на Русия е да вбива клинове. Ако правителството поиска на територията на България да дойдат НАТО-вски войници, самолети, кораби, по плана на НАТО, ние ще ги подкрепим. Ние сме убедени, че само мощната отбрана на всички като един ще спре агресията", заяви Борисов.

„Учудваща некомпетентност е да кажеш, че Путин щял да ни спре кранчето. Кранчетата са в България, тръбата е пълна цялата и транзитира. Русия няма интерес да бомбардира този поток. Ядрена централа, газови потоци – те пазят, те са и национална сигурност”, каза Борисов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.