Сметката за ток е три пъти по-висока, отколкото за декември миналата година

Високите сметки удариха и Рилския манастир. Там е въведен режим на отоплението, заради високите цени на тока и нафтата. За декември игуменът получил фактура за ток за 28 000 лева. Последната сметка за ток на манастира е за декември. И е три пъти по-висока, отколкото същия месец предишната година.  

"Като някои стари скъперници, гасим осветлението навсякъде , където смятаме, че е излишно да свети. Обектът е със специален режим, охрана и трябва да е осветен, разбира се. Освен, че се отопляваме с нафта, на много места поради липса на инсталация, това става със електрически радиатори, както е пожарната охрана, СОТ-а, охраната на Светата обител. Много техника имаме, която работи", споделя дядо Евлогий, игумен на Рилски манастир: 

НА СТУДЕНО: Монахини не могат да платят сметката си за ток

За да не харчат много ток, осмината монаси и близо 80-те служители, включват парното все по-рядко. "По 2 часа работи, след това няколко часа почива..ние също почиваме от топлото и се охлаждаме през това време", заяви игуменът.

Казват, че пестят от всичко. "Затруднено ни е функционирането, като цяло. някои основни средства, които се предвиждат за купуване, като перални машини, техника за канцелариите. Въздържаме се- поддържаме ги колкото можем чрез техници", твърди дядо Евлогий. 

ГЕРБ: Сметката на Рилския манастир за ток е 25 000 лева

Оказа се, че в манастира се притесняват и от повишаването на минималната работна заплата.  "Ние не сме производствено предприятие, за да увеличим производството и печалбата, за да може да покриваме тези увеличения на заплатите". Туристи в манастира в последните седмици няма – и заради пандемията, и заради студеното време.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.