Лечебните заведения трябва да избират между заплащане на сметките и закупуване на медикаменти

В Кърджали болниците са на ръба заради високите цени на електроенергията. Лечебните заведения алармират, че ще им се наложи да избират между сметките за ток и лекарствата, които са необходими за лечението на пациенти.

Областният управител на Кърджали Даниел Делчев потвърди това за "Твоят ден" и сподели, че това става на фона на увеличаване на броя на заболелите в областта. областен управител на Кърджали

Здравните заведения имата проблеми с цената на електроенергията, те трябва ад избират между заплащане на тока и купуване на медикаменти.

Проф. Тодор Черкезов, управител на МБАЛ "Атанас Дафовски" - Кърджали, заяви, че болниците са големи консуматори на електроенергия и сметките са вече два и три пъти по-големи от това, което е било до този момент. Миналият месец сметката е 110 000, а предишната е била 50 000. Получена е компенсация, но сметките пак са високи.

"Разчитаме, че проблемът ще бъде взет под внимание от компетентните органи, ще има още компенсации и няма да се наложи да правим труден избор между сметките и лекарства. Надявам се в следващия зимен сезон ще можем да се справим, но това може да стане с помощта на държавата", каза още той.

Проф. Черкезов подчерта, че въпреки проблемите болницата е в добро икономическо състояние.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.