Промените ще засегнат и системата на спешния телефон

Пожарната и системата на спешния телефон 112 да се обособят в самостоятелна агенция, като излязат от Министерството на вътрешните работи, предложи БСП. Идеята обаче вече предизвика напрежение сред огнеборците.  

Пожарникарите в страната са около 9 000 души. На този етап те са уведомени с писмо, че се обсъжда дейността им да премине към държавна или изпълнителна агенция. Напрежението в сектора идва от неизвестността дали ще има съкращения и дали ще продължат да се възползват от същата категория труд и обезщетения при напускане и пенсия. 

Според закона на МВР пожарникарите имат право на специфични социални придобивки. 

“Осигуровките , заплащането, медицинското осигуряване, категорията на труд, обезщетенията при напускане. Ние не знаем, ако бъдем извадени от МВР в самостоятелна агенция, какво ще се случи с тези неща”, обясни Светлин Василев, член на УС на НСПС “Огнеборец”.

В сектора вече назрява напрежение, потвърждават от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите.

“Някои вече започват да мислят дали да не напуснат, ако евентуално ни махнат обезщетенията”, казва още Василев.

“Сега бюджетът е общ за МВР, там се калкулират средства и за противопожарната система, и за всичко, което е и за бедствията и авариите. Тук според мен ще бъдат целенасочени самите средства и ще се използват точно само по предназначение”, обясни Бойко Клечков от БСП.

На този етап е ясно едно – новата агенция, ако бъде създадена такава, ще е със собствен бюджет. 

Повече по темата вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.