20 неправителствени организации изпратиха писмо до омбудсмана

Заради високите сметки за ток и газ - центровете за хора в риск са заплашени от затваряне. Над 20 неправителствени организации изпратиха писмо до омбудсмана. Според евроразпоредбите и този тип домове плащат ток по свободните пазарни цени, за разлика от частните жилища.

Три пъти по-високи са сметките в центровете за хора с риск този месец в сравнение с миналия. В това защитено жилище в София се грижат за над 100 души с тежки психични разстройства. Сметките за ток и газ за януари са за над 10 000 лева. Затова се налага да бъдат вдигнати поне двойно таксите на потребителите на услугата. Това може да доведе до невъзможност да си плащат. И на практика - да останат на улицата.

 

 

След поставена диагноза шизофрения, от повече от година Силвия е част от семейството на фондацията „Глобална инициатива в психиатрията”. За да се възползва от услугата, досега е плащала месечна такса от около 150 лева. Този месец дължи повече.

„С около 150 лева повече отколкото предходните месеци. Платих към 294 лв., а преди беше някъде около 150 лв.”, обясни тя.

От фондацията нямат възможност да покрият сметките. „Ако ние имаме 300% увеличение на ток и газ, 300% ще се увеличат и техните такси. Което до голяма степен е непосилно”, заяви директорът Фондация „Глобална инициатива в психиатрията” Валентина Христакиева.

Докога ще плащаме високи сметки за ток?

Тя прогнозира: „Предполагам, че една част просто ще намалят посещенията си в дневния център, защото това би им се отразило директно върху бюджета. Но ще ги изолира доста”, предупреди Христакиева.

Идентична е ситуацията и в много други центрове за хора в риск. „Сметките ни за ток и газ са увеличени над три пъти. Разбира се, че ще се отрази зле, защото ние работим с деца и семейства. Работим с над 250 деца във всякакви възрастови групи. И това изисква да е топло, да я уютно”, каза Силвия Василева от Фондация „Здраве и социално развитие”.

„Това много ще затрудни нашата работа. Ние работим с деца и семейства, които са наистина в безкрайна бедност и социално изключване”, посочи ръководителят на социалните услуги на „Конкордия България” Доника Колева.

Десетки семейства в Бургас получиха сметки за ток за над 500 лв.

От центровете са потърсили съдействие от омбудсмана. В позиция до медиите Диана Ковачева посочва, че от своя страна ще настоява за помощ от държавата в лицето на финансовия и социалния министър. Допълва, че има риск защитени жилища да останат без служители или да затворят врати.

„Едно възможно решение е организациите с нестопанска цел, които предоставят социални услуги, да не плащат непромишлен ток, защото ние нямаме стопанска дейност и не реализираме печалба”, смята Колева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.