Кметът на града обяви извънредно положение

Столицата на Канада все още не планира да иска помощ от армията заради блокадата от протестиращи. Кметът на Отава обяви извънредно положение, след като вече десет дни противници на ваксинацията и карантинните мерки срещу коронавируса блокират центъра на града. Засега войници няма да има, но полицаите получиха заповед за по-строги мерки.

Кметът определи блокадата като най-тежката криза в историята на столицата. Центърът на града е окупиран повече от седмица. Протестиращите паркираха големи камиони и вдигнаха палатки пред парламента. Шефът на полицията каза, че не са сигурни как да действат.

Обявиха извънредно положение в Отава заради "Конвоя на свободата"

„Клетвата, която сме положили, никога не е включвала град под обсада и заплаха за нашата демокрация от бунт, движен от лудост”, заяви директорът на полицията на Отава Питър Столи.

Протестиращите настояват, че няма да си тръгнат, докато исканията им не бъдат удовлетворени. Те обаче са крайно разнопосочни. Едни са против имунизацията. Други - искат отмяна на всякакви ограничения заради вируса. Трети пък казват, че се борят за свобода, без да е ясно какво имат предвид. Властите казват, че към протеста на шофьорите на камиони са се стекли безделници и радикални елементи, които нагнетяват напрежението.

Протестът против задължителна ваксинация срещу COVID-19 парализира Отава (ВИДЕО)

„Това остава, както беше от самото начало, все по-нестабилна и опасна демонстрация”, коментира Столи.

Досега са арестувани около 60 души - предимно за хулигански прояви и кражби. Полицията планира да започне арести и глоби и на тези, които носят гориво и храна на протестиращите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.