„Конвоят на свободата” вдъхнови и френската столица

Повече от 10 дни продължават протестните действия срещу противоепидемичните мерки и ваксинацията в канадската столица Отава. Това наложи и въвеждането на извънредно положение.

„Канадският премиер отказва диалог с протестиращите. Междувременно Консервативната партия внесе предложение за премахване на задължителните ваксинационни паспорти. Градският съвет обаче на извънредно заседание поиска увеличение на глобите за протестиращите със 100%. Ако мерките бяха отменени преди две седмици, сега нямаше да сме в тази ситуация”, обясни Ралица Чолакова, жител на Отава.

Трюдо поиска протестът в Отава да бъде разпуснат

„Конвоят на свободата” се пренася и във Франция. През тази седмица хиляди автомобилисти тръгнаха от различни части на страната към отправна точка Париж. За съботния ден е планиран мащабен протест във френската столица, който се очаква да парализира движението в страната, въпреки, че властите не дадоха разрешение за такива действия. Брюксел също забрани провеждането на "Конвоя на свободата". 

"Конвой на свободата" в Канада и Франция (ОБЗОР)

Френските власти заговориха за отмяна на ваксинационните паспорти. Междувременно от 15 февруари около 5 милиона граждани ще останат с неактивни ваксинационни паспорти, поради изтичане на срока.

Повече вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.