Защо спасители се оказаха без оборудване

Акция с шейна назаем. Така се налага да помагат на спасителите от службата в Сандански. Вчера те получили сигнал за пострадал скиор под връх Каменица в Пирин и докато се подготвяли за началото на над петчасов пешеходен преход до пострадалата, срещнали свой познат с шейна, която взели назаем.

„Това беше една нормална спасителна акция след сигнал за пострадал турист. Организирахме се, защото знаехме, че се намира на около 4 часа път с нашата екипировка. Започнахме да търсим вариант някой наш познат да ни услужи с шейна, за да може нещата да станат по-бързо”, обясни Кристиян Урумов.

Благодарение на случайността спасителите срещнали свой познат с шейна. Той помогнал за акцията. „Хората откликват. Казахме му, че има пострадал човек. С шейната стигнахме за около 20 минути. Ако нямахме шейна - щеше да ни отнеме 4 часа”, допълни Урумов.

Спасителната служба в момента разполага със стара шейна, която се използва. С нея обаче било невъзможно да се проведе акцията за пострадалия скиор заради неподходящите условия, обясни Александър Мигдалов от ПСС-Сандански. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: Снимка: iStock