Средствата са разпределени в бюджета на НЗОК още миналата година

През миналата година с актуализацията на бюджета на НЗОК беше обещано, че зъбните протези ще се поемат от касата, като така ще станат напълно безплатни за пациентите. Година по-късно това не се случва. 

"Цената на една протеза е средно по около 200 лева. Ако те действително бяха безплатни, това щеше да спести много от бюджета на всеки пенсионер. Средствата не са усвоени. Шест месеца, след като е гласувана актуализацията, не са предприети никакви стъпки от страна на НЗОК да изпълни този бюджет. Представихме ясна методология, по която това може да се случи. Беше ни отказано с мотивите, че няма нормативна уредба, по която да се случи това", обясни зам.-председателят на Българската асоциация на зъботехниците Стоян Котев. 

Зъболекари настояват за допълнителни 20 млн. лв. в бюджета за дентална помощ

По думите му освен изпратените становища е поискана и среща със здравния министър. Такава не се е състояла. Стоян Котев уточни, че проблемът в малките населени места е още по-сериозен. 

"Има проблем с инвазия на стоматологични клиники от Турция, които предлагат некачествени услуги на ниски цени. Ако бюджетът бъде реализиран ще се регулира секторът и здравноосигурените пациенти ще получат безплатна и завършена услуга", добави зам.-председателят.

Асоциацията на помощник-фармацевтите иска оставката на шефа на НЗОК

Припомняме, че зъботехниците поискаха оставката на шефа на НЗОК. 

Повече вижте във видеото. 

Репортер: Ирена Рашева 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.