Държавното обвинение разкри подробности за проверката по казуса

Във връзка с извършвана проверка относно предоставени от премиера Кирил Петков медийни публикации в общ обем от 588 страници, свързани с 19 лица, Върховната касационна прокуратура изиска от МВР и от други правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и дали и какви действия са предприели спрямо същите съгласно законовите им правомощия, съобщават от държавното обвинение. 

Във ВКП е постъпил следният обем от информация, както следва: от министъра на вътрешните работи – 6 страници, от Държавна агенция „Национална сигурност“ – 8 страници, както и от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

"Въпреки указания срок от наблюдаващите прокурори за предоставяне на информацията до 17 февруари, такава все още не е постъпила от ГДБОП-МВР и Централно управление на НАП. В тази връзка са изпратени напомнителни писма за предприемане на съответните действия и изпращане незабавно във ВКП на изисканата информация. Институциите са предупредени за отговорността им по чл. 405, ал.1 от ЗСВ при неизпълнение на разпореждане на прокурор, дадено по съответния ред", уточняват от прокуратурата. 

След анализ на постъпилите до момента материали се установява, че по отношение на част от лицата, посочени от министър-председателя, липсва каквато и да е информация. Съгласно Конституцията и законите на страната разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата. Липсата на информация от органите на МВР сочи, че същите не са предприели необходимите по закон действия по разкриване на евентуално извършени престъпления от лицата, посочени от Кирил Петков, допълват от държавното обвинение. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.