"Готов съм да чуя вашите критики", каза Петков

Протести и блокади на жълтите павета в София. Движението в центъра на столицата беше затруднено в продължение на часове. Привърженици на партия „Възраждане” се събраха на протест срещу зелените сертификати и COVID мерките. Премиерът Кирил Петков отиде и направи опит да разговаря с протестиращите. Последва и шествие до Народното събрание. До ескалация на напрежението не се стигна.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Протестиращи от цялата страна започнаха да се събират на площад „Независимост” още преди началния час на демонстрацията. Въпреки решението на управляващите зеленият сертификат да отпадне към 20 март.

„Никой не е уточнил кога ще отпадне”, каза протестиращ.

„Не знам дали сте ходили в молове, ще видите, че там хората влизат с чужди сертификати, на практика този зелен сертификат в България няма никакъв ефект”, коментира друг протестиращ.

За да не се стигне до ескалация на напрежението като на първия протест срещу COVID мерките на 12 януари, по няколко кордона от полицаи днес охраняваха демонстрацията с щитове и шлемове.

Малко след началото на демонстрацията на трибуната пред хората на площада застана премиерът Кирил Петков. Беше посрещнат с освирквания. Министър-председателят направи опит да влезе в диалог с протестиращите. Намеси се и лидерът на партия „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Ние сме били тук на това място и никога не е слизал наш министър-председател да разговаря с нас”, заяви премиерът Петков.

Все пак той се обърна към хората на площада.

„Ако искате да имаме силна държава, тази силна държава трябва да работи за собствените си граждани заедно. Стига сме се делили на 100 различни парчета, стига сме говорили с езика на омразата. Знаете ли защо съм тук при вас? Защото, ако е важно, ако искаме промяна в тази страна, трябва да работим заедно. Ако не работим заедно до никъде няма да стигнем. Това исках да ви кажа, продължавайте да протестирате, протестът е важен начин на комуникация, благодаря ви”, каза Петков.

„Възраждане" отново излиза на протест

След като премиерът си тръгна, протестиращите тръгнаха на шествие - първо до Народното събрание. Този път сградата беше защитена освен от полицаи, и от заграждения.

Демонстрацията приключи в ранния следобед пред Министерството на здравеопазването.

Това е втори протест на партия  „Възраждане” срещу антиCOVID мерките. На 12 януари се стигна до напрежение, арести и пострадали.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.