Малко след 13 часа около 70 руснаци поеха към Москва от Терминал 2

Изведоха руските граждани у нас към Москва. За целта Русия изпрати специален полет на "Аерофлот", за да върне всички руснаци, които не са могли да напуснат България заради затвореното въздушно пространство. 

Малко след 13 часа около 70 руснаци поеха към Москва от Терминал 2. На 26 февруари България затвори въздушното си пространство за руски самолети. Така някои руски граждани останаха на наша територия, без да има как да я напуснат. 

Полетът днес се осъществи по изключение и при спазване на определени правила - самолетът да пристигне в България празен, а в посока Русия да бъде само с руски граждани. 

Повечето руснаци, които напуснаха страната ни днес, са туристи.

Идват на почивка в България в края на февруари, без да подозират, че няма да могат да си тръгнат. 

"Туроперарорите ни казаха, че трябва да напуснем", заяви един от тях. 

"Това, което се случва, е ужасно и аз категорично го отричам. И ситуацията между Русия и Европейския съюз е ужасна и недопустима", смята Лариса

"Всичко, което се случва в момента, е политика, която е трудно да  разберем", казва и друг отпътуващ от страната ни руснак

Затварянето на въздушното пространство спря възможностите за директни полети. Резервен вариант тези рускини да стигнат до България намират през Истанбул. 

"Русия официално не нарича това война. Мисля, че обикновените хора са против. Никой не иска да загиват хора.  Нито руснаците, нито украинците", споделя една от тях.

А големият път  към  дома за този украинец едва сега започва. Първо със самолет до Варна, а след това с кола през Румъния, за да стигне до Одеса. 

"Не мога да повярвам, че това се случва в 21 век през 2022-ра година и Русия бомбардира цивилни жители на Украйна", недоумява той.

Част от руснаците, които срещнахме, осъдиха руската инвазия. 

"Моят баща е роден в Украйна. Имаме много приятели в Украйна. Украинците и руснаците са като братя. Аз съм против войната. Мисля, че това е глупаво и не бива да има война. Това, което Владимир Путин прави, не е правилно. И се надявам всичко това да приключи по-бързо", изрази надеждата си руснак.

Притеснения изразиха и заради непрекъснато  увеличаващите се санкции към Русия. 

Възможно е с този полет да са отлетели и двамата дипломати, на които България вчера даде 48 часа да се върнат в Русия заради шпионския скандал. Междувременно от руското външно министерство определиха експулсирането на двамата дипломати като провокация.

Хуманитарният полет кацна в Москва малко след 17 часа българско време. 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.