На различни места в България обявиха готовност да посрещнат и приютят бежанци

Близо 25 000 украинци са влезли в България от началото на бойните действия в Украйна. Част от тях продължават своя път, но други остават. На различни места в България обявиха готовност да посрещнат и приютят бежанци. Сред тях е и малката община Смядово. Там вече няколко дни пристигат бягащи от войната жени и деца. 

Съдбата събира две семейства от Харков в Смядово. Настя и нейния син Петя са съквартиранти с Катя и дъщеря й Маша.И двете семейства си спомнят едно – сутринта на 24 февруари.

„В 5 часа сутринта се събудихме от най-страшните звуци на света. Започнаха да ни бомбардират. Стреляха по нашата сграда, ударът попадна в съседния дом.Всички спяхме в коридорите с дрехите. 5 дни спяхме с дрехите ”, спомня си Настя.

„Целият град се събуди от звукове на взривове и никой не можа да разбере какво се случва. Пренесох детското легло в коридора. Страшно беше да се доближиш до прозореца, защото не знаеш какво лети”, казва Катя.

По думите на Катя – половината град се скрил в метрото. Тя останала в дома си, защото вярвала, че всичко ще спре – това не се случило.

„Тогава взехме решение – да бягаме. Нямаме роднини никъде и тръгнахме накъдето ни видят очите. Не успяхме да вземе нищо с нас”, добавя тя.

„Избягахме само с това, с което бяхме облечени. Защото започнаха да ни бомбардират”. Казва Настя.

Пет дни след това решение – двете жени и техните семейства – се срещат под покрива на убежището си в Смядово. В малкия град преди дни бяха открити места за настаняване на бежанци от войната в Украйна. Освен от Харков там има и хора от Одеса.

„Имаме списък  какво им трябва – те са тръгнали от война. Повечето нямат дрехи. Имаме доста хранителни продукти – боб, леща, макарони, олио, месо имаме доста. Ние ги разпределяме в четири апартамента по 10 човека и всеки на място си има печка. Тенджери не знам дали имаме достатъчно, но ще ги съберем”, обясни кметът на Смядово Иванка Петрова.

Катя обяснява, че избрали България, защото е по-далеч от конфликта. В Смядово се озовали случайно, след като познати им казали за предлаганото убежище. Но те се надяват да не остават дълго.

„Тук е топло, тук има всичко необходимо за живеене. Но ние се надяваме колкото може да се приберем по-бързо”, казва Катя.

„Благодаря на цяла България, че ни прие, че прие децата ни. За всичко благодаря и ви се покланям”, добавя Настя.

Репортер: Деян Герговски

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.