Проверява се за нерегламентиран износ за зърно

Над 10- километрова колона от тежкотоварни камиони се образува на граничен пункт „Кулата” във вторник сутринта. Причината – тежък трафик, но и засилени проверки на властите за нерегламентиран износ на зърно. В края на деня опашката от превозни средства е около 4 километра. Опашката на Кулата започва да се образува още от понеделник вечерта и се увеличаваше с всяка изминала минута. За да достигне до дължина от над 10 километра тази сутрин.  Шофьорите трябваше да чакат между 7 и 8 часа, за да стигнат до пункта.

„ Ние сме с работен ден, тръгнали сме примерно 6 часа, 6 часа ти взимат от работния ден на едно място, абсолютно ще отидем, ще разтоварим и се връщаме обратно тук, пак се редиш и ти заминава времето в границата”, заяви един от шофьорите.   

От Агенция „Митници” посочиха, че проверките на камионите, които изнасят зърно, не отнемат много време и не те са причина за колоната. Според шофьорите обаче подобни проверки са излишни, защото злоупотреба с износа на зърно имало как да се констатира много преди камионите да се озоват на „Кулата”.  

 

 

„Всички тия неща, които проверяват - документи, декларации, това е напълно излишно. Те могат да видят ЧМР-то и да преценят какво количество се изкарва. Предполагам, че тия декларации и протоколи са напълно излишни”, заяви шофьор на тир.

В колоната непрекъснато се получаваха конфликти между шофьорите, заради пререждане и използване на преки маршрути. Спокойствието беше трудно да се запази.

От Агенция „Митници” посочиха като основна причина за образувалата се колона традиционно тежкия трафик във вторник.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.