По нейните думи на всеки човек трябва да се даде индивидуален документ, а заедно с това и административен акт

"Украинските бежанци могат да пребивават у нас като туристи в продължение на 90 дни, но още преди да изтече този статут, трябва да потърсят закрила - от туристи да станат легално пребиваващи. Проблем е, че има позиция на изчакване за решение на ниво МС как активирането на Директивата за връщане ще бъде приложена у нас. Това ще облекчи стандартната процедура, която сега е много тромава". Това заяви за "Твоят ден" Диана Радославова, адвокат по международно право.

По нейните думи на всеки човек трябва да се даде индивидуален документ, а заедно с това и административен акт. "Държавната агенция за бежанците няма капацитет да извърши това за хиляди души, както и няма преводачи и машини за пръстови отпечатъци", обясни тя. И допълни, че със сигурност със сегашните разпоредби даването на временна закрила на бежанците би отнело месеци.

"Легално могат да започнат работа чак след приключване на миграционните процеси. Много от тях имат български произход, което ще улесни процеса, а всички агенции трябва да работят интегрирано", сподели юристът.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.