Финансова подкрепа ще получават и хотелиерите

България ще дава по 40 лева на ден на всеки украински бежанец, който е дошъл у нас и се е регистрирал като временно пребиваващ.

Диана е една от хилядите украинки, които бягат от войната в България. В момента е настанена в хотел в Слънчев бряг и предстои да поиска статут за временна закрила. Така ще може да получава и помощта от 40 лева на ден за нощуване и храна. Надеждата й обаче е друга.

„Все още не сме се регистрирали никъде, освен в полицията, защото просто се надяваме да се върнем вкъщи. Това е нашето желание всеки ден. Да ни кажат „събирайте нещата си, можете да се приберете”, каза Диана.

Помощта ще се дава в продължение на три месеца. Първоначално без условия, но след това ще се въведат изисквания.

„До 31 март даваме толеранс на всички, които са влезли, да могат да получават тази помощ, независимо дали са регистрирани. След 31 март само тези, които са регистрирани по статута, ще имат право на това подпомагане”, обясни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Ако един украински бежанец остане у нас три месеца, то държавата ще му дава по около 1 200 лева на месец. Колко общо ще струва тази помощ на държавата все още не е ясно, тъй като всеки ден хиляди бежанци от Украйна идват в България.

„Очакваме в кратки срокове те да се увеличат драматично. Говорим за стотици хиляди в момента, които са по границите, които са насочени и към България като поток”, уточни министър Василев.

Финансова подкрепа за настаняването на украинци ще получават и хотелиерите. Условието за помощта е те да са подали заявление за бежански статут. С или без парите, хотелиерът Иван Цанов ще продължи да им помага.

„Досега съм се оправял сам, с приятели, с колеги. Хората не съм ги приел тук заради тези 40 лева, не съм очаквал някой да отделя някакви средства за тези, които са в моя хотел”, каза Цанов.

Крайният срок за действие на програмата е 31 май.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.