По думите му страната ни има основание да бъде място за преговори между Русия и Украйна

Включването на България в списъка на Русия с неприятелски държави е неудачно решение. Това коментира президентът Румен Радев от Русе, където беше на посещение днес.

Държавният глава обясни, че е логично да има среща между президентите на Русия и Украйна. „Надявам се тя да стане. От двете страни все повече осъзнават, че войната не е решение. Русия може да спечели тази война във военно отношение, но тя не може да спечели мира. Мир не се печели с агресия. Това ожесточение ще има дългосрочни последици между двете страни”, смята той. 

По думите на Радев преговорите са решение, а България има основание да претендира да бъде място за провеждането им. „Но това трябва да стане в координация и с Европейския съюз. Трябва да търсим единно европейско решение, единен европейски подход”, категоричен е държавният глава. 

Снимка: Пресцентър Президентство

Бежанците от Украйна

Държавният глава отправи критики към правителството заради липсата на координация и алгоритъм на действие за пристигащите украинци.

“Не е достатъчно да има само един телефон за връзка посочен. Трябва да се получава информация в писмен вид. Най-важното в такива случаи е да се раздадат листовки, на които да има подробна информация. Да знаят в коя община могат да отидат, какво могат да получат, какво могат да дадат там. Ние очакваме тези хора да се включат активно на пазара на труда”, каза още държавният глава и допълни, че очаква държавата, като основен координатор и организатор, да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местната власт.

 

 

„Очаквам да се изгради гъвкава, но в същото време устойчива връзка между пунктовете, местната власт, общините и бизнеса, който е готов да предостави работа”, заяви Радев.

Той допълни: „Надявам се, че тази криза ще даде на 47-ото Народно събрание възможност да задейства нещо, което отдавна очакваме. Голяма част от тези хора са с български произход. Очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора”, уточни президентът.

Относно мярката от 40 лева помощ за бежанците, Радев уточни: „Тези пари не се дават на украинските граждани, а на собствениците на хотели и места за настаняване, които регистрирано могат да докажат, че осигуряват покрив и храна на тези хора”, добави държавният глава.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.