Казус възниква в денталния кабинет на д-р Ренета Великова

Все повече украинци пристигат у нас, а бизнесът вече обяви десетки хиляди свободни места за всички, които искат да работят. Оказва се обаче, че да започнеш работа в България никак не е лесно, дори да ти се иска.

Казус възниква в денталния кабинет на д-р Ренета Великова. „Имам свободна позиция за стоматолог, към момента кандидатите са малко. С мен се свърза човек от предполагам доброволческа организация в Стамболийски. Оказа се, че там има колежка от Украйна, която търси работа. Отговаря на абсолютно всички условия, има и солиден стаж. Тя е прекрасен кадър, но по никакъв начин не мога да я назнача”, коментира зъболекарят.

Причината да не може да я наеме на работа е липсата на българско гражданство, няма и ЕГН. „Не мога да сключа трудов договор с нея. Следващият казус е, че дори по неведоми пътища да се разреши този проблем, никой не ме уведомява - нито съсловна организация, нито РЗИ, по какъв начин аз трябва да я регистрирам”, добави д-р Великова.

Стоматологът отправи апел към властите да се задействат. „Това, което правят останалите държави, това, което ние виждаме по медиите, не се случва в нашата страна. Не видях на границата да има наши доброволци, не видях организация. Видях индивидуални хора, които отиват и сами се опитват по някакъв начин да помогнат. Но държавата я няма”, каза още тя.

При разговора си с жената, избягала от Украйна, д-р Великова научила, че на хората им е трудно и стоят на студено. „Помоли ме да работи като каквато и да е, само за да работи. Това няма да е справедливо, няма да има осигуровки. Трябва да работи нелегално. Просто е невъзможно”, подчерта зъболекарят.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.