Министър Караджов дойде на място при демонстрантите

Жители на старозагорското село Обручище излизат на протест. Днес от 6 сутринта затвориха  пътя Обручище-Гълъбово-Медникарово. Причината за недоволството на хората е, че от 1976 година, когато е изграден пътят, по него не е извършван основен ремонт. Това е основна пътна артерия, осигуряващо връзка с минно-енергийния комплекс ТЕЦ „Марица - Изток 3”. По него ежедневно преминават стотици превозни средства с работещи. Пътят е осеян с дупки, а един от надлезите, според протестиращите е изключително опасен за преминаване.

При протестиращите пристигна и министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. „Искам да се извиня от името на държавата, която повече от 5 години на протести, не е обърнала никакво внимание на този така наречен път. Когато видите състояние, в което е пътя, ще разберете и защо протестират, а именно, защото животът и здравето им ас изложени на риск всеки ден. Тук съм не - за да им дам поредното обещание, а да поема ангажимент с ясни срокове”, посочи Караджов.

„По думите му до края на тази седмица ще бъде обявена ускорена процедура по Закона за обществени поръчки.Едновременно с това ще бъде извършено проектиране и начало на строително-монтажни работи. „До 10 април трябва да бъде избрана фирмата, която ще извършва основния ремонт, а до края на април да започне работата по поправката на пътя”, заяви министърът.

 

Има осигурено финансиране, в бюджета на министерството има заложени буфери точно за такива неотложни ремонти, увери министърът. Има осигурено финансиране, в бюджета на министерството има заложени буфери точно за такива неотложни ремонти, увери Караджов.

Вицепремиерът обясни, че до края на тази седмица ще бъде обявена ускорена обществена поръчка за основен ремонт на пътя по Закона за обществените поръчки. До 15 дни ще се събират оферти, след което максимално бързо ще бъде избран изпълнител, за да може в края на април да започне реално ремонтът. До края на годината строителните работи трябва да са приключили, но това зависи и от срока, който ще предложи изпълнителят, поясни министърът.

Поради очевидната спешност на дейностите, които трябва да бъдат извършени, ще бъдат проведени две ускорени открити процедури по реда на чл. 74, ал. 4 от ЗОП за избор на изпълнители за инженеринг и за строителен надзор. Това е единственият законосъобразен начин да направим основен ремонт на пътя, който е в окаяно състояние, защото до момента не са предприети никакви действия, обясни регионалният министър.

В проектите на договори за изпълнение на поръчките, за да се осигури незабавно изпълнение и максимално кратък период на ремонтните дейности, в съответствие с действащата нормативна уредба ще се предвиди и възможността по чл. 148, ал. 6 от ЗУТ. Според разпоредбата при бедствени и аварийни ситуации разрешения за строеж по изключение могат да се издават по частични работни проекти. Строителните книжа могат да се комплектуват и по време на изпълнението на неотложните възстановителни работи или след изпълнението им.

Парите за ремонта на 15-километровата отсечка между Гълъбово и Мъдрец ще бъдат осигурени от буфер в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура", който за пръв път е в толкова голям размер.

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.