В ръцете ни е да се успокоим и да започнем отново да мислим, казва психолог

"Има хора, които активно действат, за да поддържат страховете на хората". Това заяви за "Твоят ден" експертът по комуникации Любомир Аламанов. 

По думите му при такава световна криза дори при всички успокоителни съобщения, най-малкият слух кара страхът на хората да експлодира. "Ситуацията резултат от няколко фактора - войната близо до границите ни, като народ сме податливи на манипулации и страхове, а дълги години бяхме облъчвани със странна антиевропейска кампания. Промоцията на търговската верига беше сбъркана, не може да се прави такова нещо по време на война, без анализ на рисковете", посочи той. И допълни, че социалните мрежи са идеални за пропаганда, но да се търси отговорност от тях е сложно. 

"Необходимо е да има модерация на информацията в медиите", подчерта Аламанов.

От своя страна психологът д-р Велислава Донкина счита, че на хората трябва да се обясни ситуацията с високите цени. "Винаги има интереси и затова винаги има опити да се управляват страховете. В ръцете ни е да се успокоим и да започнем отново да мислим, това ще ни направи по-малко податливи на манипулации и слухове", отбеляза тя. И уточни, че тревожността кара хората да действат ирационално.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.