Голяма част от хората пристигат с влакове директно от Лвов

Над 1,7 милиона са вече украинските бежанци в Полша. Една голяма част пристигат с влакове директно от Лвов. Гарата в полския град Пшемишъл е пълна с бежанци, които с влак и автобус се насочват към вътрешността на Европа.

Екипът на NOVA среща Катя и 7-годишния ѝ син Игор докато чакат автобуса за Варшава. „Нямаше места за нас. Казаха да изчакаме следващия автобус”, споделя Катя.

Повече от 3 дни отнема на семейството, за да се придвижи от Днепетровската област до Полша. Пътят им минал през Лвов в деня на обстрелите.”Много силни сирени. Бяхме на гарата, когато чухме сирената. Синът ми много се изплаши. Включваха сирените и у дома. Но не толкова силни. Аз съм честна с него. Казвам му , че има война. Не е лесно да се пътува с малко дете. Капризничи, докато бяхме във влака. Иска да легне. А няма къде. Бяхме 18 души в едно купе. Къде да легне? Уча го да цени. Казвам му “на топло място ли си, нахранен ли си?”, споделя майката.

Полски кмет смени костюма с униформа, за да помага на бежанците от Украйна

„Ами мислех си, че ще бъде като спален вагон. Ще има къде да легнем. Но нямаше”, разказва Игор, син на Катя.

Жената е майка и на 22-годишен син, който остава от другата страна на границата.

„Одобрявам начина, по който реагира страната ми. Зеленски може и да е правил политически грешки, но това, което показа в ситуацията на война, аз го оценявам. Постоянно ни се поднасят изненади. Ако другите държави бяха реагирали по-твърдо - още когато ни отнеха Крим, може би щеше да е друга ситуацията. Сега се страхуват, ще има ли ядрена война… но ние обикновените хора искаме да живеем спокойно. Закрийте въздушното пространство, дайте ни шанс да се защитим. Германия казва ще ви дадем помощ, оръжия - няма да ви дадем. Америка по същия начин. Много ни се иска да сме си в нашата страна и да си живеем тихо и спокойно. И приятелски”, споделя Катя.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.