Конфликтът в Украйна заплашва глобалното производство на зърно

Конфликтът в Украйна заплашва глобалното производство на зърно. Доставката на хранителни масла и износа на торове кара цените на основните суровини да скочат и води до криза на енергийните пазари. По темата в "Социална мрежа" гости са Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и икономистът Румен Гълъбинов.

Според Кукушева хората се поддават на внушения. "Хляб ще има за всяка българска трапеза. У нас се произвеждат 69 вида хляб, всеки един от тях има различна цена. Хлябът не може да има шоково покачване на цената", увери тя. И допълни, че дори да не се прибере чаканата богата реколта, има достатъчно хлебно зърно.

"Справедливо е българските земеделски производители да спечелят някой лев от спирането на доставки на зърно. 

От своя страна Гълъбинов смята, че е нормално да има проблем с доставките, а ръст на продуктите има и заради високите цени на торовете. "Да намалим ДДС на хляба", призова той. И уточни, че това е възпираща мярка на инфлацията. 

Повече по темата вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.