Взривяването на театър в Мариупол предизвика отзвук по целия свят

Продължават руските удари и взаимните обвинения за цивилни жертви в Украйна. Всеки изминал ден носи още новини за загинали, разрушени обществени сгради, частни домове, пътища и мостове.  Повече от 40 станаха държавите, които се включиха в разследването на ООН за военни престъпления, извършени в украинската държава. Същевременно няма изгледи стрелбата и бомбардировките скоро да спрат.

Взривяването на театър в Мариупол предизвика отзвук по целия свят. Дори руската армия знаеше, че там се крият стотици цивилни, казват от управата на града. Това е поредният случай, в който цивилна сграда е атакувана. Няма достоверна информация колко хора са се криели вътре и колко са пострадали. Голямата, масивна сграда служи за убежище от непрестанните бомбардировки и артилерийски обстрел. За украинците няма съмнение, че Русия е взривила сградата.

„Можете да видите от сателитните снимки, че има големи надписи „Деца” от двете страни на сградата. Пилотът, който е хвърлил тази бомба, със сигурност ги е видял”, каза Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна.

След вчерашното кратко изявление и днес Русия отрече да са разрушили театъра.

"Естествено, това е лъжа. Русия не бомбардира градове", обясни Мария Захарова, говорител на външното министерство на Русия.

Обвиненията идват от всички обсадени градове. Кметството в Чернигов каза, че над 50 цивилни са убити в града им за един ден. Отново има цивилни жертви и в Киев. Парчета от ракета удариха жилищен блок и убиха поне един човек.

„Това е война. Русия ни нападна и ние дори не знаем защо. Изпитвам нещо повече от гняв”, заяви Сергей Устенко, жител на ударения квартал.

Десетки загинаха при руски обстрел в Харковска и Черниговска област

Руската армия практически стои на едно място по всички фронтове и постоянно обстрелва и бомбардира украинските градове. Днес американското разузнаване направи сериозна ревизия на оценката си колко жертви са дали руските части. До скоро американците казваха 2000 души, но сега смятат, че са повече от 7000. Самите руснаци не коментират. А Украйна дава данни, които повечето експерти смятат за преувеличени, но каквато и да е точната цифра, на Запад са сигурни в едно - войната е много по-тежка за руснаците, отколкото всички очакваха.

 „Съчувстваме за съдбата на толкова много млади руснаци, които техния лидер изпрати да водят една безсмислена война срещу собствените им съседи. Хората трябва да знаят истината. И да знаят, че президентът Путин е виновен за тяхната смърт и травми", каза Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Същевременно продължават директните преговори между Русия и Украйна. По видеовръзка двете страни говориха вече четвърти ден поред. Както на бойното поле, така и на масата за преговори, промяна няма.

Междувременно Володимир Зеленски обвини Германия за войната. Президентът на Украйна каза, че германците са помогнали да бъде построена нова стена, която разделя Европа. Той държа реч пред германския парламент.  

 „Един друг бивш актьор, Роналд Рейгън, каза веднъж в Берлин - Господин Горбачов, разрушете тази стена! Аз ви казвам същото, скъпи канцлер Шолц. Разрушете тази стена. Осигурете на Германия лидерството, което заслужава. Нека следващите поколения се гордеят с вас. Подкрепете свободата, подкрепете Украйна. Спрете тази война, като ни помогнете да й сложим край. Да живее Украйна", каза той.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.