Повечето родители не желаят да ги интегрират в образователната ни система, а да ги върнат в родината

Днес е вторият работен ден на пространство за деца от Украйна на възраст между 3 и 7 години.

Диана Русева, координатор проекти, сподели за "Социална мрежа", че в Центъра за учене и игри децата могат да играят, водени от специалист, който говори украински, и друг, който говори български. Малките играят и свободно - рисуват, работят с пластелин.

Във втория ден те са били по-спокойни и освободени и са оставили като подаръци рисунките си.  

Росица Петрова от "Фондация за децата в риск по света" добави, че този Център е създаден за пет дни, като идеята се е родила съвсем спонтанно след гледките от случващото се в Украйна, особено от мисълта за отражението върху децата.

"Опитахме да се поставим на мястото на тези майки с деца, които бягат от войната, и си дадохме сметка, че за децата е изключително важно да си върнат нормалността и детството, да бъдат заобиколени от обич и позитивна среда", добави тя.

Междувременно Министерството на образованието и Столична община търсят варианти за интегрирането на деца от Украйна в родната образователна система.

Това обаче притеснява българските родители, които от години се оплакват от липса на места, особено в детските градини.

Антонина Кенова от инициативата “За качествена и иновативна образователна система” заяви за, че след проведена среща, по инициатива на заместник кмета на Столична община Мирослав Боршош, с неправителствени организации, група от СО, работеща по проблема с детските градини, е станало ясно, че самите родители не желаят децата им да влязат в нашата масова образователна система, защото се надяват да се върнат в Украйна възможно най-бързо. Голяма част от учениците учат онлайн и искат да завършат годината по този начин. Много от децата са стресирани дотолкова, че за тях е по-добре да са сред близките си.

Желаещите са единици и специфични случаи.

Според нея наличието на такива центрове, където малките могат да си играят и учат, е много добро решение.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.