Коментират адвокат Емануил Йорданов и Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи

Предложение предвижда да се отнемат колите на пияни и дрогирани шофьори. Според експерти обаче подобна мярка трудно ще проработи.

„Всяка мярка, която ще доведе до по-малко катастрофи и загинали, има смисъл. След като си употребил алкохол или наркотици – това е умишлено престъпление”, коментира Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

СЛЕД КАТАСТРОФА КРАЙ СТАРА ЗАГОРА: Три деца останаха сираци

Според него обаче има опасност да се стигне до неприложимост на подобна мярка. Например ако автомобилът не е собственост на човека, който се е качил пиян или дрогиран зад волана.

„Тази идея е стара и е чист популизам. В последния ден е и плод на кризисен пиар от страна на прокуратурата”, коментира адвокатът и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов.  

По думите му решение на КС дава отговор на въпроса може ли да бъде наложена подобна мярка. „Решението е блестящо мотивирано. Подобна мярка може да създаде повече проблеми, отколкото да реши такива”, каза Йорданов. „Представете си, че автомобилът е лизингов. Как ще конфискуват на търговско дружество автомобила”, заяви Емануил Йорданов.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.