Според Людмил Рангелов не се очаква да има решение за отстраняване на главния прокурор

"Не очаквам по никакъв начин да бъдат прекратени правомощията на главния прокурор, защото приетите от ВСС правила за разглеждане изключиха половината от основанията на министър Йорданова. Останаха общо формулирани основания и не видях те да са скрепени със сериозни аргументи. Данните за извършени от Гешев престъпления може да бъдат основание за досъдебно производство и разследване". Това заяви в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS адвокат Силвия Петкова.

Според нея има две групи интересни основания - такива, свързани с работата на Гешев не като главен, а като редови прокурор или ръководител на Спецпрокуратурата и други, свързани с функцията му на обвинител номер 1. "Не се очакват действия против него. Основанията трябва да бъдат подкрепени със сериозни доказателства, а към момента такива по-скоро няма", коментира тя.

От своя страна адвокат Людмил Рангелов посочи, че ВСС и министърът на правосъдието са противопоставени. "Не е изяснен въпросът дали нейните искания може да бъдат обединени с тези на Янаки Стоилов. Не изключвам ВСС да вземе решение в тази посока", отбеляза той. И допълни, че ако има съмнения за нередности при главния прокурор, той може да стане обект на наказателно преследване от всеки прокурор, дори няма да специално назначен за целта магистрат. 

По думите на Рангелов не се очаква да има решение за отстраняване на главния прокурор. Това се крие в невъзможността министърът на правосъдието да уплътни с доказателства своите основания. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.