Той е изграден по проект на МОН

Откритият на 12 април 2022 г. в Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч STEM – център прави училището с най-добра и модерна учебна база в общината. Това стана ясно по време на разглеждането на профилираните кабинети и работни помещения по различни предмети и извънкласни дейности. Названието STEM идва от английски език и е съставено от първите букви на думите - наука (Science), технологии (Technology), инженерство (Engineering) и математика (Mathematics). В по-широк смисъл това е учебен план чрез приложни и интердисциплинарни методи, които са близки до реалния живот.

По повод хубавото събитие преди рязането на лентата кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова подари на директора на гимназията Венцеслав Георгиев пластика, която изобразява „Законът за пропорциите“ на Леонардо да Винчи.

"Пожелавам хармонията и красотата да съпътстват всяко ваше начинание и да не спира вашия полет", каза кметът Корнелия Маринова. Тя припомни, че днес е Ден на космонавтиката, а ППМГ е тясно свързана с първия космонавт Юрий Гагарин, тъй като преди години е носила неговото име.

Центърът е изграден по проект на МОН с 300 000 лева, както и с 36 000 собствени средства на гимназията. Центърът по природни науки, изследвания и иновации има обособени зони за моделиране и изработване, инкубатор за идеи, математически анализи и за изследване и експериментиране. Създадено е ново учебно съдържание за 56 интегрирани урока по химия, физика, биология и математика, модули за метеорология, геодезия, роботика, 3D дизайн, екология и астрономия.

Гости на събитието бяха още Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, Ловчанският митрополит Гавриил, свещеноиконом Любомир Казашки, представители на държавната власт, спонсори и строители. Домакините показаха работата в клас във всички кабинети, демонстрирана бе и работата с дарения от Община Ловеч 3D принтер и скенер. В кабинета по биология кметът Корнелия Маринова с интерес се включи в наблюденията с микроскоп, тъй като тя е има специалност магистър по биология и химия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.