Десетки хотели вече се записаха за участие

Започна записването за хуманитарната програма за настаняване на бежанци от Украйна за периода 1 юни - 31 август, съобщиха от Министерството на туризма.

Тя предвижда 15 лв. на ден само за подслон и храна. Не се предвиждат разходи като почистване на стаи и пране.

Регистрацията на хотели вече е налична и се осъществява на телефон на националната телефонна линия – 02 905 5555 или чрез изпращане на попълнения образец за електронна регистрация до support@ukraine.gov.bg. Срокът за записване е до 25 май, а формулярът за попълване може да намерите ТУК.

Десетки хотелиери вече се записаха за участие. В “Албена” всички хотели, които и в момента подслоняват хора с временна закрила, са готови да продължат участието си и при новите условия. В комплекса са настанени над 1500 души, като немалък процент от тях ще бъдат наети за сезонна работа. Хотелиерите обмислят и обособяването на детски центрове за деца от 3 до 6г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Подобна е ситуацията и в други морски курорти. Ръководителят на Оперативната координационна група и председател на ДАБ посети заедно с екипа анкетьори над 50 хотела до момента, в които са настанени над 10000 души. На място анкетьорите деконстрират на украинските граждани как да попълнят своите анкети и да подадат своите данни.

Преди няколко дни вицепремиерът Калина Константинова обяви, че новата хуманитарна програма ще бъде отворена не само за ведомствени бази, но и за всички места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър.

Новото решение предизвика противоречиви реакции сред хотелиерите.

„Ние го възприемаме като една първоаприлска шега, но 1 април мина”, каза хотелиерът Пламен Козарев.

„Абсолютно всеки един гражданин в нашата страна знае, че ние и в домашни условия не можем да се препитаваме с тази сума”, заяви Олег Костадинов.

От Държавната агенция за бежанците уточняват, че помощта от 15 лв. е разумна предимно за по-ниско категорийните хотели.

Разчетите на хотелиери от Балчик обаче показват друго.

„Никъде няма нощувкка 15 лв. и то без изхранване”, обясни хотелиерът Христо Желев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.