Тристранният съвет се събра извънредно заради пенсиите

„Голяма част от мерките бяха подкрепени и от работодателите, и от синдикати”. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг в МС. Преди това партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъдиха  предложените от правителството антикризисни мерки. Синдикати, работодатели и правителство обсъдиха пакета, който трябва да влезе в сила с актуализацията на бюджета от 1 юли. Сред мерките са компенсации от 25 ст. за литър гориво за потребителите, намаляване на ДДС на парното от 20 на 9 процента, както и нулево ДДС за хляба. На съвета е обсъдена и новата формула за пенсиите. 

От КНСБ заявиха, че подкрепят част от мерките, а към друга част от тях са резервирани по отношение на крайния ефект. „Според нас ефектът за бюджета би могъл да е и повече на фона на очакваните приходи и по-високия БВП заради инфлацията. Според нас няма мерки в подкрепа на домакинствата и техните доходи”, заяви Любослав Костов от КНСБ. „Настояваме минималната заплата да стане на 760 лева, за ръст на доходите в бюджетната сфера”, каза Костов.  

Според него няма да има ефект от нулевото ДДС на цената на хляба. „Настояваме за общ спад на ДДС на 15%”, заяви Костов.

„Не сме против почти 1,5 милиарда българското правителство да похарчи в подкрепа на адекватността на пенсиите. Но има и неща, които ни притесняват. Не приемаме за разумна крачка вкарването на антиCOVID добавките в основния размер на пенсията”, заявиха още от синдиката. „Трябва да се обсъди и въпросът с новите пенсионери, които няма да ги получават”, казаха още от синдиката.

 

 

„Ние смятаме, че има два проблема. Единият е високата инфлация, която в страната ни е приблизително два пъти по-висока от средноевропейската. Този проблем за момента не е достатъчно добре адресиран. Според това, как ще бъде адресиран в следващите дни, ще решим дали да подкрепим, или не пакета”, заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

Високата инфлация обезценява доходите и спестяванията на хората и предприятията, обясни още Велев.

„Недокомпенсирането на предприятията ги прави не достатъчно конкурентноспособни. Това е вторият не достатъчно добре адресиран проблем”, каза Велев.  

„Не подкрепяме увеличаването на ДДС на 20% за туризма, пивоварите и винопроизводството”, заяви още Велев. „Не смятаме, че правилно са адресирани мерките за подкрепа заради скъпите горива. Би следвало да се подкрепят онези, които не могат да си го позволят. Оставаме също в очакване за компенсиране на цените на електроенергията и действия, които ще доведат до това да имаме конкурентна цена на природния газ”, коментира Велев.

„Максималният осигурителен доход ще се увеличава предвидимо. Работим върху формула, ще бъде ясна до края на годината”, заяви социалният министър Георги Гьоков.

Минималната работна заплата няма да бъде повишавана втори път тази година, категоричен е Асен Василев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.