Според финансовия министър проектът е свършен максимално добре

Правителството представи планираните промени в бюджета този следобед пред социалните партньори. Синдикатите и бизнеса имаха своите забележки към проекта. Според бизнеса е необходимо да се заложат енергийни помощи, които да продължат през следващите месеци. Синдикатите пък изразиха недоволството си от това, че в бюджета няма ръст на минималната и средната работна заплата. Освен това, парите за хората в държавния сектор не се увеличавали.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обясни, че проектът е свършен максимално добре и в него се акцентира върху 2 неща – борбата с инфлацията и увеличението на пенсиите.

„Бяха обсъдени трите законопроекта. Като цяло актуализацията включва антикризисните мерки, плюс актуализация на пенсиите, като бяха предвидени и данъчни облекчения. Становищата са разнопосочни", заяви Василев след приключването на Тристранния съвет.

„От Българската стопанска камара изразихме становище по отношение на част от мерките за подкрепа на бизнеса. Това, което не видяхме в предложената актуализация за бюджета, е гаранция за продължаване на компенсациите за електроенергия за небитовите потребители”, подчерта от своя страна Станислав Попдончев.

„КНСБ не подкрепи и трите бюджета. Не виждаме политика на доходите. Няма и ръст на минималната заплата, няма предвиден ръст на доходите на хората в държавната сфера”, подчерта от своя страна  Любослав Костов от КНСБ.

Очаква се проектът да бъде обсъден в МС, а по информация на NOVA след това ще бъде разгледан и от бюджетната комисия в НС в четвъртък.

Припомняме, че една от основните причини за актуализацията на бюджета е растящата инфлация. Вместо досегашните 5,6% се залага тя да е почти 12 на сто. Най-много растат цените на храните – 23,9%, следвани от горивата с почти 14 на сто и услугите.

С новата финансова рамка се въвеждат и редица мерки. Така например премахването на ДДС ставката за хляба ще намали приходите в хазната с 60,9 млн. лв. И обратното  - връщането на ДДС за бира и вино ще донесе допълнителни 9,8 млн. лв. Компенсацията от 25 ст. за литър гориво, която ще важи до края на годината, ще струва 150 млн. лв. на бюджета.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.